5 Kunci untuk Diet Sihat

Posted by BioVCO on 3:02 AM with No comments

5 Kunci untuk Diet Sihat

Hari ini, kita dibombardir dengan pelbagai pilihan makanan. Oleh itu, tidak menghairankan kerana mendapati diri anda tidak merancang rejimen diet yang sihat hanya kerana anda tidak tahu apa yang hendak dimakan dan apa yang tidak.Walau bagaimanapun, itu tidak meni
nggalkan anda daripada pilihan kerana menjaga kesihatan adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk diri anda sendiri. Inilah lima kunci utama untuk pemakanan yang sihat yang harus anda pertimbangkan untuk meniru yang diinspirasikan oleh diet ketenteraan .
Banyak buah-buahan dan sayur-sayuran
Pilih pelbagai buah-buahan dan sayuran kerana kebanyakan mereka kaya dengan mineral dan vitamin penting yang diperlukan oleh tubuh anda. Manfaat makan pelbagai jenis makanan ini tidak mengandungi semua nutrien penting. Ada yang akan mengandungi vitamin A dan kekurangan vitamin C dan sebaliknya.
Jika anda memilih untuk makan buah-buahan atau sayur-sayuran dalam tin atau kering, pastikan anda pergi untuk mereka yang tidak menambah gula atau garam. Anda juga perlu mengelakkan terlalu banyak sayur-sayuran untuk mengelakkan kehilangan vitamin penting. Diet yang mempunyai lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran membantu mengurangkan risiko diabetes, obesiti, stroke, penyakit jantung dan pelbagai jenis kanser.
Lebih banyak bijirin penuh, kurang makanan diproses
Kebanyakan makanan yang diproses mengandungi lebihan gula, aditif, natrium atau lemak tidak sihat, yang tidak baik untuk anda. Diet yang sihat adalah salah satu yang terdiri daripada jumlah makanan yang terhad dan memberi tumpuan lebih kepada makanan keseluruhan dan semula jadi. Makanan bijirin seluruh menyediakan tubuh anda dengan serat dan vitamin dan dikenali untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Ada yang termasuk jelai, soba, roti gandum, beras merah, quinoa dan beras hitam.
Kurang gula dan garam
Walaupun badan kita memerlukan garam dan gula, terlalu banyak ini boleh menjejaskan kesihatan anda. Jika diet anda mengandungi banyak garam, maka anda mempunyai risiko tekanan darah tinggi yang lebih tinggi, yang berpotensi menyebabkan stroke atau penyakit jantung. Penggunaan gula terlalu banyak, sebaliknya, boleh menyebabkan peningkatan berat badan / obesiti dan kerosakan gigi. Apa yang perlu anda lakukan ialah mengurangkan gula dan garam tambahan, terutamanya semasa menyediakan makanan anda. Anda juga perlu mengelakkan makanan ringan atau makanan yang kaya dengan komponen ini dan menghadkan pengambilan minuman ringan termasuk susu berperisa, soda, syrup dan lain-lain.
Lemak dan minyak yang sihat
Makan minyak dan lemak sederhana adalah satu lagi kunci kepada diet yang sihat. Anda perlu memilih minyak berasaskan tumbuhan seperti bunga matahari, zaitun, dan soya untuk meningkatkan pengambilan lemak tepu tak tepu yang sihat untuk jantung anda. Hadkan penggunaan produk tenusu penuh lemak, mentega dan daging lemak termasuk bacon, hamburger, dan sosej. Makan daging putih seperti ikan dan ayam bukan daging merah yang tinggi lemak.
Banyak air dan kurang alkohol
Walaupun alkohol dikenali untuk mencegah penyakit jantung apabila dimakan dalam jumlah yang sedikit, ia juga membawa risiko kesihatan. Ia meningkatkan risiko pelbagai jenis kanser, menggalakkan penambahan berat badan dan mengganggu tidur anda. Oleh itu, anda perlu mengurangkan pengambilan alkohol anda untuk sekurang-kurangnya dua minuman sehari untuk anda menjalani kehidupan yang sihat. Air, sebaliknya, sangat penting untuk tubuh anda. Ia membantu mengekalkan keseimbangan cecair badan anda, menghilangkan toksin, menjadikan kulit anda sihat dan mengangkut nutrien dan oksigen ke sel-sel badan anda. Ia dinasihatkan untuk mengambil kira-kira 12 cawan dan 9 cawan sehari bagi seorang wanita dan seorang lelaki masing-masing.