5 kunci kepada diet yang sihat

Posted by BioVCO on 3:44 AM with No comments

5 kunci kepada diet yang sihat

5 kunci untuk perlindungan diet yang sihat

Bayi menyusu dan kanak-kanak kecil

ikon penyusuan
  • Dari kelahiran hingga umur 6 bulan, memberi makan secara eksklusif dengan susu ibu (iaitu memberi mereka makanan atau minuman lain), dan memberi makan kepada mereka "atas permintaan" (iaitu seperti yang mereka mahukan, siang dan malam)
  • Pada usia 6 bulan, memperkenalkan pelbagai makanan yang selamat dan berkhasiat untuk melengkapi menyusu, dan terus menyusu sehingga bayi berumur 2 tahun ke atas.
  • Jangan tambah garam atau gula untuk makanan untuk bayi dan anak kecil
Mengapa? 
Dengan sendiri, susu ibu menyediakan semua nutrien dan cecair yang diperlukan untuk 6 bulan pertama pertumbuhan dan pembangunan yang sihat. Bayi yang menyusukan bayi secara eksklusif mempunyai daya tahan yang lebih baik terhadap penyakit pada masa kanak-kanak seperti cirit-birit, jangkitan pernafasan dan jangkitan telinga. Di kemudian hari, mereka yang diberi susu ibu sebagai bayi kurang berkemungkinan menjadi berlebihan berat badan atau gemuk, atau mengalami penyakit yang tidak menular, seperti penyakit kencing manis, penyakit jantung dan strok.

Makan pelbagai jenis makanan

pelbagai jenis makanan
  • Makan gabungan makanan yang berlainan, termasuk makanan ruji (seperti bijirin seperti gandum, barli, rai, jagung atau beras, atau ubi atau akar berkanji seperti kentang, yam, taro atau ubi kayu), kekacang (contohnya lentil, kacang) , buah-buahan dan makanan dari sumber haiwan (contohnya daging, ikan, telur dan susu)
Mengapa? 
Makan pelbagai jenis (iaitu tidak diproses) dan makanan segar setiap hari membantu kanak-kanak dan orang dewasa mendapatkan jumlah nutrien penting. Ia juga membantu mereka mengelakkan diet yang tinggi dalam gula, lemak dan garam, yang boleh membawa kepada kenaikan berat badan yang tidak sihat (iaitu berat badan berlebihan dan obesiti) dan penyakit tidak berjangkit. Makan makanan yang sihat dan seimbang adalah sangat penting untuk kanak-kanak dan pembangunan; ia juga membantu orang tua untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat dan lebih aktif.

Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan

sayuran dan buah-buahan ikon
  • Makan pelbagai jenis sayuran dan buah-buahan
  • Untuk makanan ringan, pilih sayur-sayuran mentah dan buah-buahan segar, dan bukan makanan yang tinggi dalam gula, lemak atau garam
  • Elakkan terlalu banyak sayur-sayuran dan buah-buahan kerana ini boleh menyebabkan kehilangan vitamin penting
  • Apabila menggunakan sayur-sayuran dan buah-buahan kering dan buah-buahan kering, pilih jenis tanpa tambahan garam dan gula
Mengapa? 
Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah sumber penting vitamin, mineral, serat makanan, protein tumbuhan dan antioksidan. Orang yang dietnya kaya dengan sayur-sayuran dan buah mempunyai risiko yang sangat rendah terhadap obesiti, penyakit jantung, strok, diabetes dan beberapa jenis kanser.

Makan jumlah lemak dan minyak yang sederhana

lemak dan minyak
  • Gunakan minyak sayuran tak tepu (contohnya zaitun, soya, bunga matahari atau minyak jagung) daripada lemak haiwan atau minyak yang tinggi dalam lemak tepu (contohnya mentega, minyak, lemak, kelapa dan minyak kelapa sawit)
  • Pilih daging putih (contohnya ayam) dan ikan, yang umumnya rendah lemak, dengan pilihan daging merah
  • Makan sahaja jumlah daging yang diproses yang terhad kerana ini adalah lemak dan garam yang tinggi
  • Jika boleh, pilih susu rendah dan produk tenusu rendah lemak atau kurangkan
  • Elakkan makanan yang diproses, dibakar dan digoreng yang mengandungi trans lemak yang dihasilkan secara industri
Mengapa? 
Lemak dan minyak adalah sumber tenaga tertumpu, dan makan terlalu banyak lemak, terutamanya jenis lemak yang salah, boleh memudaratkan kesihatan.Sebagai contoh, orang yang makan lemak tepu dan trans lemak secara berlebihan mempunyai risiko penyakit jantung dan strok yang lebih tinggi. Trans lemak boleh berlaku secara semulajadi dalam produk daging dan susu tertentu, tetapi lemak yang dihasilkan secara industri (contohnya minyak hidrogenasi) yang terdapat dalam pelbagai makanan yang diproses adalah sumber utama.

Makan kurang garam dan gula

garam dan gula
  • Apabila memasak dan menyediakan makanan, batasi jumlah garam dan bumbu natrium tinggi (contohnya kicap dan sos ikan)
  • Elakkan makanan (contohnya makanan ringan), yang tinggi garam dan gula
  • Mengehadkan pengambilan minuman ringan atau soda dan minuman lain yang tinggi gula (contohnya jus buah, kucing dan sirup, susu dan minuman yogurt)
  • Pilih buah-buahan segar dan bukannya makanan ringan seperti cookies, kek dan coklat
Mengapa? 
Orang yang diet tinggi natrium (termasuk garam) mempunyai risiko tekanan darah tinggi yang lebih tinggi, yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.Begitu juga, mereka yang dietnya tinggi dalam gula mempunyai risiko yang lebih besar untuk menjadi berlebihan berat badan atau gemuk, dan peningkatan risiko kerosakan gigi. Orang yang mengurangkan jumlah gula dalam diet mereka juga boleh mengurangkan risiko penyakit tidak menular seperti penyakit jantung dan strok.